Bednáři v Prazdroji nestíhají, cizina chce pivo v dřevěných sudech | E15.cz

Bednáři v Prazdroji nestíhají, cizina chce pivo v dřevěných sudech

Bednáři v Prazdroji nestíhají, cizina chce pivo v dřevěných sudech
Bednáři v Plzni
• 
ZDROJ: čtk
15. května 2012 • 19:20
O sudy a soudky od bednářů Plzeňského Prazdroje, poslední zachovalé dílny v pivovarech na světě, je obrovský zájem. Pivovar proto zvažuje, že jejich sedmičlenný tým rozšíří. Dubové soudky z pivem chtějí hodně v Británii, Irsku, Polsku a Španělsku.

„Bednářské řemeslo jsme před deseti lety zachraňovali jenom kvůli tomu, že nám budou dělat jen pár výrobků pro obchody, budou obhospodařovat sklepy s ležáckými sudy a stavět nové. Ale teď, když se celý obor vrací ke kořenům pivovarnictví, tak je obrovská poptávka po sudech, takže oni teď nestíhají. Nyní si uděláme ekonomický propočet a vypadá to, že k rozšířením party už budou důvody,“ uvedla manažerka Jindřiška Eliášková. Podle ní nemůže Prazdroj kvůli omezené kapacitě bednářské dílny vyrábět sudy pro jiné pivovary než pro sebe a mateřskou skupinu SABMiller.

„Na zahraničních trzích je stále větší zájem, protože se to krásně propojuje s tradicí českého piva,“ uvedla Eliášková. Podle ní existují po světě jednotliví bednáři, ale neexistuje jiná parta v pivovaru podobná plzeňské, která staví ležácké sudy, stará se o ležácké sklepy a dvakrát ročně sudy smolí.

V roce 2002 bylo hlavní motivací obnovení bednárny představit turistům krásné sklepy s pivem zrajícím v dřevěných sudech. Před pěti lety otevřel pivovar nový provoz za osm milionů Kč. „Dosud jsem vyrobili deset sudů o obejmu 25 až 40 hektolitrů a malých soudků do 50 litrů bylo různě, loni stovka,“ uvedl předák bednářů Josef Hrůza. Nejmenší soudek vyrobili dvoulitrový a největší s objemem 46 hektolitrů před šesti lety.

Prazdroj končil sériovou výrobu v dřevěných sudech v roce 1994. Dnes jich má ve sklepích skanzenu 50 a dále 64 kvasných kádí, v nichž vyrobí do 500 hektolitrů piva ročně. Dnes dokončili bednáři po měsíci práce sud s objemem 38 hektolitrů a představili deset 170litrových sudů, z nichž se bude čepovat pivo na akcích k výročí 170. výročí vzniku Pilsner Urquell.

Bednáři mají největší problém s obstaráním kvalitního dubového dřeva. Řemeslo, jehož počátky sahají do osmého století, se už nikde na světě nevyučuje. Mladí přebírají zkušenosti od starých mistrů. Ještě přes 100 lety pracovalo v Prazdroji 150 bednářů a bylo tam 6000 sudů a kádí.

Autor: ČTK
 
>
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!