Brazilci přišli na to, jak udržet chléb bez plísní až 15 dní

Brazilští výzkumníci přišli na to, jak zajistit, aby chléb, který se v domácnosti snažíme déle uchovat, neplesnivěl.

 chleba, pečivo
29.7.2014 11:39   |  

Dobrou zprávou nejen pro milovníky „bio“ je hlavně to, že nový objev nevyžaduje jakoukoliv chemickou úpravu receptury pro přípravu chleba, a že by se do stávajících receptur mohly přestat podobné přípravky dávat. Nová ochranná chemie - výtažky ze silic hřebíčku a oregana - totiž přijde do obalů, případně se ke chlebu vloží v malém sáčku, a chléb udrží bez závad až 15 dní.

Brazilci tomu říkají „aktivní balení“ a navrhují, aby se poživatelným mixem přirozeně antibakteriálně působících látek ze zmíněných koření potáhly vnitřky obalů, jež se používají k balení chleba.

Tým výzkumníků z brazilské University of Viscosa tvrdí, že jim v takto upraveném obalu chléb vydržel bez jakékoliv známky plísně po celých 15 dní, a to při uskladnění v pokojové teplotě. Výsledky vědci publikovali v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry.

časopis Business Insider vytvořil přehlednou grafiku

S masovou produkcí takto ošetřených pytlíků na chleba pro velkopekárny prý podle Brazilců nebude problém, veškeré použité látky jsou levné a snadno dostupné. Výzkumníci se po úspěchu s chlebem nyní zaměřili na efekt jejich objevu při uskladnění ovoce, masných a mléčných výrobků.


Čtěte také:

Největší mrazák ukrývá statisíce chlebů, kaiserek, baget a corissantů

Eurostat: Chléb je v Česku osmý nejlevnější v unii

Milionáři opouštění Čínu. Utíkají před shnilým masem a špatným vzduchem

Autor: Marek Schwarzmann

Komentáře

Čtěte také

Shell omezil investice do fotovoltaiky. Musí prý zjistit, jak na ní vydělat

Shell omezil investice do fotovoltaiky. Musí prý zjistit, jak na ní vydělat

Ropná společnost Royal Dutch Shell omezí investice do solární energetiky, dokud nebude dostatečně zisková. Prohlásil to generální ředitel Ben van Beurden. Na jednání s akcionáři… více

Komerční prezentace
Mobilní web