Drahá vejce můžou vyhnat ceny jemného pečiva až o 15 procent výš | E15.cz

Drahá vejce můžou vyhnat ceny jemného pečiva až o 15 procent výš

Drahá vejce můžou vyhnat ceny jemného pečiva až o 15 procent výš
ilustrační foto
• 
ZDROJ: profimedia.cz
11. dubna 2012 • 13:04
Některé druhy pečiva by do léta mohly podle odborníků kvůli rostoucím cenám surovin podražit až o 15 procent. Hlavní technolog pekárenské výroby skupiny Penam Václav Bozděch uvedl, že kvůli prudkému zdražení vajec nyní hrozí zvýšení ceny především u jemného pečiva. Cena vajec letos vzrostla na zhruba dvojnásobek.

Pekaři dosud při výrobě používali zásoby sušených vajec či pasterizované vaječné melanže. Těch už ale mají málo, takže nové dodávky těchto surovin už budou muset odrážet vyšší cenu vajec.

„Situace se sice postupně stabilizuje, může se ale stát, že během jednoho až tří měsíců se může cena těchto výrobků (jemného pečiva) zvýšit odhadem řádově o deset až patnáct procent,“ uvedl Bozděch. Upozornil, že za posledních šest měsíců výrazně vzrostly nejen ceny vajec, ale také oleje, mouky, cukru, pohonných hmot a energií. Rohlíků a chleba by se zdražování zatím týkat nemělo, protože při jejich výrobě se nepoužívají vajíčka ani cukr.

Zvýšení cen některých cukrářských i pekařských výrobků už na konci března nevyloučil předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal. „Pekařský a cukrářský obor se dlouhodobě potýká s neustálým růstem nákladových položek, jako jsou pšeničná a zejména žitná mouka, olej, máslo, mák, cukr, energie, pohonné hmoty či potravinářské obaly. Nyní k těmto položkám přibyla i vejce,“ uvedl. Podle něj je proto téměř jisté, že se náklady související se zdražením vajec musí promítnout do odbytových cen cukrářských a některých pekařských výrobků.

Autor: ČTK
 
>
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!