Michelinskou hvězdu získala třetí česká restaurace, má ji pražská Field

aktualizováno Na michelinský seznam evropských restaurací přibyl třetí český podnik. Jednu hvězdičku nově získala pražská restaurace Field šéfkuchaře Radka Kašpárka. Vyplývá to z letošního vydání průvodce společnosti Michelin. Celkem bylo letos oceněno 68 podniků, z toho pět restaurací z Francie, Dánska, Německa a Norska dostalo maximální možný počet tří hvězdiček.

tým pražské michelinské restaurace Field
9.3.2016 17:39   |  

V kategorii kvalitní restaurace s jídlem za rozumnou cenu nazvané Bib Gourmand přibyl v průvodci pražský podnik Maso a kobliha, čímž se zvýšil počet českých zástupců v této sekci na šest, dalšími jsou Aureole, Divinis, Na Kopci, Sansho a SaSaZu, všechny rovněž v Praze. Jeden pražský podnik ale letos z tohoto seznamu vypadl, totiž italská restaurace Aromi.


Rozhovor s Radkem Kašpárkem: Boom gastronomie skončil, Češi zase vaří ubohá jídla


První pověstnou michelinskou hvězdičku v Česku, ale i v zemích střední a východní Evropy, dostala v roce 2008 italská restaurace Allegro z pražského hotelu Four Seasons. Z minulosti si místo v této kategorii z Česka udržely pražské podniky Alcron a La Degustation Boheme Burgeoise.

Dvě proslulé hvězdičky z nejvýše tří možných získalo v letošním vydání průvodce 15 restaurací a jednou michelinskou hvězdou ocenil Michelinův průvodce 48 podniků. Velký počet nově oceněných restaurací v 35. vydání průvodce Michelin Main Cities of Europe odráží podle firmy Michelin živost a různorodost kulinářské scény v Evropě. Nový seznam zahrnuje 44 měst ve 20 evropských zemích.

Tříhvězdičkovou restaurací se nově staly dva podniky v Paříži a jeden v Kodani, Hamburku a Oslu, čímž vzrostl počet nejvýše oceněných restaurací v průvodci na devatenáct. Z patnácti nových dvouhvězdičkových se jich pět nachází v Paříži, dvě v rakouském Salcburku, dvě v Londýně a po jedné dostaly restaurace vídeňská, bruselská, antverpská, berlínská, mnichovská a jedna ve Frankfurtu nad Mohanem.

Hvězdu jsme nečekali, tvrdí majitelé michelinské restaurace Field
Ocenění v podobě michelinské hvězdy spolumajitelé pražské restaurace Field nečekali, v minulosti se naopak spíš obávali, aby nově otevřenou restauraci nemuseli zavřít. Uvedl to manažer restaurace Miroslav Nosek. Nyní po získání známého ocenění se o hosty bát nemusí, jen během dnešního dne si rezervaci do restaurace v pražské Kozí ulici udělalo více hostů než za poslední tři dny dohromady.

Field získal ocenění po zhruba roce a čtvrt od otevření. „Mluvit tehdy o michelinech, to by nás úplně zabilo,“ uvedl šéfkuchař a jeden ze spolumajitelů restaurace Radek Kašpárek. Podle něj majitelé měli obavy, zda provozují restauraci správně, zda je na dobrém místě a zda si lidé do ní najdou cestu. Přestože se restaurace nachází nedaleko Staroměstského náměstí, je mírně zastrčená, dodal Nosek.

To se ale rychle změnilo a zhruba po dvou měsících se počet návštěvníků začal výrazně zvyšovat. „To jsme si ještě říkali, že je to tím, že je restaurace nová,“ uvedl Nosek s tím, že úspěch začali vnímat až po roce, kdy se proud zákazníků nezastavil. Podle Kašpárka se v restauraci snaží prosazovat skandinávskou kuchyni. Česká jídla, byť v poněkud modernější úpravě, je ale možné najít například v poledním menu.

Čtěte také:

Babišova restaurace ve Francii získala už druhou michelinskou hvězdu

Michelinská hvězda funguje, zvedla návštěvnost o 30 procent

Autor: čtk, vag

Komentáře

Čtěte také

Další měsíční rekord. Kartel OPEC dál chrlí na trhy ropu bez limitů

Další měsíční rekord. Kartel OPEC dál chrlí na trhy ropu bez limitů

Těžba ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v srpnu stoupla o 40 tisíc barelů denně a dostala se na rekordních 33,50 milionu barelů denně. Přispěl k tomu nárůst… více

Mobilní web