Obědy v Česku zdražují, ve všech městech už průměrná útrata převyšuje stovku | E15.cz

Obědy v Česku zdražují, ve všech městech už průměrná útrata převyšuje stovku

Obědy v Česku zdražují, ve všech městech už průměrná útrata převyšuje stovku
Ilustrační foto
• 
ZDROJ: čtk

lie

Průměrná útrata v restauracích za poslední rok vzrostla o víc než pět korun na 111,90 korun. Na mapě velkých českých měst už teď není jediné, kde by se dal oběd pořídit za méně než stokorunu. Vyplývá to z Ticket Restaurant Card Indexu.

Index je sestavený z plateb více než 90 tisíc tuzemských zaměstnanců, statistiku každý měsíc tvoří více než milion transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.

„V restauracích sledujeme již déle než rok poměrně výrazný růst plateb za obědy. Zatímco první skok z přelomu roku 2016 a 2017 byl nárazový a způsobily ho zejména dopady zavádění elektronické evidence tržeb, nyní již útraty rostou postupně a mají v posledních měsících zvýšenou dynamiku. Například za poslední loňské čtvrtletí jsme v celorepublikovém průměru zaznamenali růst o dvě koruny a třicet haléřů,“ říká manažer Ticket Restaurant Card Jiří Brych.

Hospody zdraží. Je za tím zvyšování minimální mzdy

Mezi hlavní důvody mají patřit zvýšené náklady na suroviny, které v posledním roce výrazně podražily, zvyšování mezd a zvýšená ochota lidí utrácet za jídlo.

Od 1. ledna letošního roku vstoupila v platnost nová vyhláška o sazbě stravného zvyšující její denní sazbu na 118 korun z loňských 109 korun. „Hodnotu stravenky vyšší než sto korun poskytuje svým zaměstnancům jen 27 procent firem. Ostatní zaměstnanci si tak za obědy musí výrazně připlácet ze své kapsy,“ dodává Brych.

Autor: lie
 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!