Obědy zdražují, do stovky je lze průměrně pořídit jen v Olomouci a Jihlavě | E15.cz

Obědy zdražují, do stovky je lze průměrně pořídit jen v Olomouci a Jihlavě

20. července 2017 • 20:45

Češi letos v červnu zaplatili za oběd v průměru 108,20 koruny, což je o 5,40 koruny více než před rokem. Do stokoruny se nají lidé z krajských měst jenom v Olomouci a Jihlavě. Uvedla to stravenková společnost Edenred. Nejrychleji podle ní rostou útraty za obědy ve městech, kde jsou ceny nejnižší, tedy v Ostravě, Olomouci, Jihlavě a v Ústí nad Labem.

"Zatímco na začátku roku rychlý růst táhla největší města jako Praha a Brno, nyní jdou útraty směrem nahoru nejrychleji tam, kde jsou obědy dlouhodobě nejlevnější," uvedla společnost. Proti březnu tak lidé v červnu zaplatili v Ostravě za oběd o 80 haléřů více, šedesátník si připlatili v Ústí nad Labem, po padesátníku v Jihlavě a Olomouci.

Útraty za obědy začaly podle firmy růst od loňského října kvůli zdražování potravin a dalších surovin, výrazný nárůst přišel v prosinci s elektronickou evidencí tržeb. "Nejrychleji se to projevilo na útratách za obědy v největších městech, tedy v Praze a Brně, a tam, kde jsou dlouhodobě ceny nad celorepublikovým průměrem, tedy například v Plzni a Českých Budějovicích.

Naopak ve městech, kde za obědy lidé platí nejméně, je růst útrat pozvolnější, ale má delší trvání. Restaurace zde zjevně s ohledem na kupní sílu lidí rozložily cenový růst na delší období," uvedl manažer Ticket Restaurant Jiří Brych.

Boj o drahé potraviny pokračuje. Jurečka lhal, tvrdí Svaz obchodu a cestovního ruchu

Údaje společnosti jsou sestavené na základě dat od více než 60 tisíc zaměstnanců, kteří k platbě obědů v restauracích používají stravenku.

Spotřebitelské ceny vzrostly podle Českého statistického úřadu v červnu meziročně o 2,3 procenta. Tempo růstu zpomalilo z květnových 2,4 procenta. Na růstu se podepsaly hlavně dražší potraviny, mezi nimiž dominovalo zejména 43procentní zdražení másla.

Cena obědů v jednotlivých krajíchCena obědů v jednotlivých krajíchAutor: Edenred

Autor: ČTK
 
>
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!