Pivovary drtí EET, mají o stovky odběratelů méně | E15.cz

Pivovary drtí EET, mají o stovky odběratelů méně

11. prosince 2016 • 10:39

Více než týden po startu elektronické evidence tržeb (EET) mají tuzemské pivovary o stovky odběratelů méně. 

Někteří výrobci ale čekají odliv restauratérů až v příštím roce. Vyplynulo to z ankety ČTK. Pokud jde o vliv EET na ceny piva, zdražovaly velké pivovary už před příchodem evidence.

"Reálně nám ubylo zhruba 100 restaurací, především na vesnicích, podle našich obchodních zástupců ale toto číslo ještě není konečné. Pocity restauratérů jsou smíšené, zaznamenali jsme pozitivní i negativní reakce na EET," řekla ČTK Petra Winklerová, mluvčí Pivovaru Svijany. O zdražování piva kvůli EET informace nemá.

EET dopadla i na čajovny. Náklady minimální, přínosy žádné a práce navíc, zní z provozoven

Plzeňský Prazdroj už dříve mluvil o stovkách zákazníků, kteří ukončili svůj provoz, tento počet však neměl překročit tisícovku. "Stále je velmi brzy hodnotit dopad EET na restaurace a hospody. Které z nich ukončení činnosti avizují a které skutečně skončí, uvidíme zřejmě až v lednu," dodala mluvčí Prazdroje Jitka Němečková. Prazdroj pivo zdražil před příchodem EET.

Skupina Heineken zdražila od listopadu pivo o 40 až 80 haléřů podle jednotlivých značek. "Evidujeme přibližně 20 uzavřených hospod a restaurací, ale pro provozovny budou kritické první tři měsíce. Všichni naši zákazníci pracují s EET, nicméně jim opatření zpomaluje provoz a vyvolává negativní reakce spotřebitelů," řekla ČTK mluvčí pivovarů Jana Pikardová.

Za překvapivě vysokou inflaci může i EET, míní analytici

Brněnský minipivovar Lucky Bastard zatím u hospodských větší problémy v souvislosti s EET nevidí. "Odběratelé nakupují pivo stejně jako dříve," uvedl jednatel společnosti Jan Grmela. Ze strany hospodských podle něj na novinku pochvalná slova nezaznívají, už jen proto, že v některých případech trpí systém dětskými nemocemi a hospodským celá změna přidává práci. Podle Grmely se dá říct, že růst cen piva v hospodách probíhal už v průběhu roku a zavedením EET vrcholí.

Pivovar Hols Vratislavice registruje jen zhruba deset uzavřených provozoven na venkově. Podle Jaroslava Tomana z obchodního oddělení byly hlavním důvodem problémy s připojením na internet a také vysoké náklady na pořízení a provoz EET. Hospodští si podle něj stěžují, že je evidence zdržuje, mají také problémy s připojením. Někteří restauratéři podle něj ceny skutečně zvedli, aby pokryli zvýšené náklady.

Týden s EET: Osmnáct milionů účtenek a sedm stovek udání

Přerovský pivovar Zubr eviduje 16 zavřených provozoven. Pivovar Primátor z Náchoda odhadl, že v souvislosti s EET z řad jeho odběratelů ukončilo provoz přes 20 restaurací a hospod, většinou na venkově. Pro některé z nich bylo EET podle ředitele pivovaru Josefa Hlavatého posledním impulzem k ukončení podnikání, někdo přestal točit pivo a zaměřil se na stravování.

EET byla spuštěna letos 1. prosince pro restaurace, hospody a ubytovací zařízení. Podle průzkumu Sdružení místních samospráv zaniklo zhruba 700 menších hospod.

Experti: Nezabezpečená data z EET může zneužít konkurence

Autor: ČTK
 

Hlavní zprávy

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!