Počet obcí s pivovarem se v Česku za 12 let zdvojnásobil | E15.cz

Počet obcí s pivovarem se v Česku za 12 let zdvojnásobil

Počet obcí s pivovarem se v Česku za 12 let zdvojnásobil
Konec půstu. V Litoměřicích byla po devíti letech obnovena výroba piva. Koncem ledna začal v centru města fungovat minipivovar Labuť s výstavem 600 hektolitrů ročně. Pivo zatím nemá název, rozhodne se v anketě mezi obyvateli města.
• 
ZDROJ: čtk
30. května 2012 • 13:59
V Česku stoupá počet obcí, které se kromě hradů, zámků a dalších pamětihodností mohou chlubit i místním pivovarem, byť třeba jen malým. Zatímco v roce 2000 bylo na území 59 míst České republiky 66 pivovarů, především velkých, na konci loňského roku bylo ve 129 obcích a městech již 163 pivovarských podniků, převážně minipivovarů. Letos jejich počet překročí 170, vyplývá z informací Svazu pivovarů a sladoven.

„Trendem je moderně uvažující vedení radnic a zastupitelé, kteří chápou pivovar, ať již malý, nebo velký, jako něco, co k místu patří a dotváří jeho společenskou a kulturní identitu,“ uvedl Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven .

Boom minipivovarů nastal zhruba před třemi lety. Od průmyslových producentů se liší zejména tím, že většinou nevyrábějí tradiční desítky či dvanáctky, ale speciální silnější ležáky.

Ve středověku bylo přitom pivovárečné právo běžnou výbavou alespoň několika domů v obci, od poloviny 19. století pak vznikla řada průmyslových pivovarů. V roce 1913 jich bylo na území dnešní ČR téměř šest set. Po druhé světové válce po nástupu komunistů a posléze i po změně režimu v roce 1989 ale většina z nich zanikla, výroba se také začala koncentrovat do stále větších podniků. Za předchozího režimu byl na území Česka jediný minipivovar - ten pražský U Fleků.

Přečtěte si také

Pivovary lákají turisty na staré varny i pozorování výroby

Šéf Staropramenu: Tradiční pivo už nemá tak neotřesitelnou pozici

Minipivovary chtějí mít více smluv s dodavateli

Na místech zaniklých pivovarů, často po desítkách let nečinnosti zdevastovaných, ale v posledních letech vznikají často právě minipivovary. Loni se tak například vrátila výroba piva po 60 letech do Únětic u Prahy, pivo se dnes vaří opět i v Rychnově nad Kněžnou, Dobrušce či v Břevnovském klášteře. K němu se také pojí vůbec první zmínka v české historii o vaření piva z roku 993. Jsou také města, která o pivovar přišla, ale ráda by výrobu piva do daného místa vrátila. Příkladem může být Kutná Hora, v níž Heineken výrobu zastavil v polovině roku 2009 a která hledá nového nájemce.

 
>
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!