Výroba bourbonu v Kentucky stoupla na téměř padesátileté maximum

Výroba bourbonu v Kentucky stoupla na téměř padesátileté maximum
19. května 2016 • 09:59
Výroba bourbonu v americkém státě Kentucky se v loňském roce díky silné poptávce zvýšila o 44 procent a vystoupila na téměř padesátileté maximum 1,887 milionu barelů. Vyplývá to z údajů Svazu kentuckých lihovarů (KDA). Kentucky se na celosvětové produkci bourbonu podílí zhruba 95 procenty.

Loňská produkce byla nejvyšší od roku 1967. Ve sklepech v Kentucky tak nyní zraje 6,657 milionu barelů bourbonu, což je nejvíce od roku 1974. Na každého obyvatele tohoto státu tak připadá zhruba 1,5 barelu bourbonu, uvádí KDA.

Od začátku století produkce stoupla o více než 315 procent. Dostala se tak do blízkosti rekordního maxima 1,922 milionu barelů z roku 1967. „Je to ohromující, fenomenální, obrovské,“ uvedl prezident KDA Eric Gregory. „Docházejí nám přídavná jména, která by dokázala popsat růst a úspěch bourbonu z Kentucky,“ dodal.

Svaz předpokládá, že odvětví bude i nadále pokračovat v růstu. „Toto je skutečně zlatý věk bourbonu,“ poznamenal Gregory. V letošním roce podle něj hodlá v Kentucky zahájit výrobu několik větších lihovarů a v příštích letech by měly následovat další.

Autor: ČTK
 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!