Nápojáři dopřávají cukr už i Čechům. Po dlouhé době je levnější než náhražky | E15.cz

Nápojáři dopřávají cukr už i Čechům. Po dlouhé době je levnější než náhražky

Barbora Pánková

Firma PepsiCo se chlubí, že začíná sladit cukrem. Prý to dělá pro dobro Čechů, cukr má být podle odborníků zdravější. Důvodem je však i příznivá situace na trhu sladidel.

Nápojářská společnost PepsiCo přešla v Česku na slazení cukrem loni v dubnu u nápoje Pepsi a letos také u limonády 7Up. V minulosti je tak sladila například v Německu. „Významným faktorem byl hlas zákazníků, kteří se v průzkumu vyslovili v drtivé většině právě pro kolu s cukrem, a to i kvůli lepší chuti,“ uvedl šéf PepsiCo ČR Josef Neumann.

Dlouhodobě cukr používají další čeští nápojáři jako Kofola nebo Karlovarské minerální vody, pod které patří Mattoni, džusy Granini, sirupy Yo a další. „Používáme cukr hlavně proto, že jej mnoho spotřebitelů vnímá jako tradiční sladidlo,“ uvedl Pavel Novák z Karlovarských minerálních vod.

Podobně je na tom Kofola. „V některých případech cukr používáme pro zvýraznění ovocné chuti v kombinaci s glukózou a fruktózou,“ připustila mluvčí podniku Jaroslava Musilová.

Cena cukru se s hodnotou 15,92 koruny na kilogram dostala po mnoha letech pod cenu dosud používaného glukózo-fruktózového sirupu. Ten naopak začal zdražovat, v září stál 20,64 koruny za kilogram.

Coca-Cola prodala továrnu na Slovensku

„V poslední době někteří velcí hráči s velkou slávou přešli na cukr, jelikož se díky padajícím cenám cukru ceny téměř vyrovnaly a nepřináší to už žádnou úsporu,“ vysvětlil Pavel Vavruška, obchodní ředitel kolínské sodovkárny Koli, která podle něj sladí cukrem posledních sto let.

Změnu zatím neplánuje Coca-Cola. „Glukózo-fruktózový sirup se používá ve Španělsku, Maďarsku nebo Česku, řepný cukr třeba v Německu nebo Belgii,“ shrnula Kateřina Švecová z oddělení vnějších vztahů Coca-Cola HBC Česko a Slovensko.

Do ciziny odtéká limonádový poklad

Svaz výrobců nealkoholických nápojů považuje obě sladidla za „nutričně i funkčně naprosto srovnatelná“. Nicméně podle odborníků vychází cukr zdravotně lépe.

„Nadměrný přísun fruktózy může vést k přeměně na tuky a jejich hromadění v játrech,“ vysvětlil diabetolog z IKEM Robert Bém s tím, že rozhodující je její poměr v glukózo-fruktózovém sirupu. V tom se shoduje s odbornicí na zdravou výživu Adelou Skoupou, která radí nápoje nesladit.

Podívejte se do pražské stáčírny Coca-Coly:

1080p 720p 480p 360p 240p
Výroba v Coca Cole

Kofola hodlá masivně investovat, musí si na to ale vzít miliardový úvěr
Místo klidu zápřah? Lékařská doporučení pro zdravé srdce přestávají platit
Jak si hlídat zdraví: doma se dá měřit tlak i srdeční rytmus

 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!