Konec ležáků v Česku? Jurečka je možná nechá přejmenovat na „plná piva“ | E15.cz

Konec ležáků v Česku? Jurečka je možná nechá přejmenovat na „plná piva“

Konec ležáků v Česku? Jurečka je možná nechá přejmenovat na „plná piva“
10. ledna 2016 • 11:23
Ministerstvo zemědělství přemýšlí o změně značení piva. Jedenácti a dvanáctistupňová piva by mohla nést označení "plná piva" a ležák by už byl pouze pivní styl, jak si to přejí pivovary. Piva nad 13 stupňů by se pak neoznačovala jako speciální, ale jako silná piva. Změnu by mohla přinést nová vyhláška, ke které se měly do konce loňského roku vznášet připomínky.

Vyhláška by měla podle důvodové zprávy platit od července. V dosavadním návrhu označení ležáků zůstává, na ministerstvu se nyní bude o přejmenování ležáků diskutovat, řekl mluvčí resortu Hynek Jordán.

„Ponechání výrazu ležák jako samostatné skupiny piva bude s ohledem na počet přijatých připomínek předmětem další odborné diskuze,“ uvedl Jordán.

Změnu si přejí například minipivovary. Dosavadní značení je svazovalo, podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně se v současnosti značí za ležák i svrchně kvašená piva či piva pšeničná. „Poslední (ministerská) verze (vyhlášky) vrátila zpátky ten ležák - s tím nesouhlasíme, když tam bude plné pivo, tak s tím souhlasíme,“ řekl svazový prezident .

Na lahvích by se musel objevit obsah alkoholu jen u nízkoalkoholických piv. Označení stupňovitosti piva by mělo být dobrovolné

Dalším takovým příkladem bylo označení piva porter. Podle současné legislativy by se tak mělo označit jakékoliv tmavé pivo z převážně ječných sladů od 18 procent extraktu původní mladiny (18 stupňů) výše. Světově je však toto značení spíše používané pro jeden pivní styl.

Na lahvích by se musel objevit obsah alkoholu jen u nízkoalkoholických piv. Označení stupňovitosti piva by mělo být dobrovolné. Pokud změna značení projde, plánuje Český svaz pivovarů a sladoven také osvětovou kampaň, aby se Češi o typech piva poučili.

V nové vyhlášce ministerstvo určuje i další novinky, například že na výrobu tisíce litrů medoviny se musí použít nejméně 280 kilogramů včelího medu, nově definuje například rýžové víno (saké).

Autor: ČTK
 

businessinfo.cz

  • V digitálním věku skladují firmy většinu dokumentů stále na papíře. A dělá jim to potíže
  • Pro oznamovatele korupce nejsou potřeba nová pravidla, tvrdí podnikatelé
  • Startup Investiční aukce otevřel faktoring i malým a středním firmám
  • Stát shromažďuje příliš mnoho dat, hrozí zneužití, varují poplatníci před kontrolním hlášením