Japonští zemědělci vkládají naděje do zájmu o whisky

Japonští zemědělci vkládají naděje do zájmu o whisky
7. května 2016 • 09:45
Nárůst obliby japonské whisky přiměl mladého pěstitele rýže Hirošiha Cuboučiho dát se na alkohol, tedy přesněji na ječmen, který se pro výrobu whisky používá. Domácí spotřeba rýže každoročně klesá, a tak se šestatřicetiletý Cubouči rozhodl využít současného módního zájmu o japonskou whisky a zkusit pěstovat ječmen. Japonská whisky se řadí mezi nejlepší a nejdražší na světě a zisk místních lihovarů díky růstu zájmu o whisky by nyní mohl začít proudit i k místním zemědělcům.

Cubouči bude sklízet první úrodu tento měsíc. Přiřadil se tak k desítkám farmářů v centrálním Japonsku, kteří testují, jak by mohl ječmen podpořit jejich příjmy a pomoci nasytit hlad výrobců lihovin po sladu. Japonsko je celosvětově čtvrtým největším dovozcem obilí a druhým největším kupcem sladu, produktu z ječmene, používaného pro výrobu whisky a piva.

Dovoz sladu pro výrobu whisky loni stoupl o 20 procent a za poslední desetiletí díky vysoké poptávce po japonské whisky od San Franciska po Hongkong vzrostl téměř čtyřnásobně.

„Nečekal jsem, že by naše japonská whisky mohla být tak populární v zahraničí,“ říká padesátiletý Ičiró Akuto, jehož jednosladová whisky, takzvaná single malt, se prodává až za 100 tisíc jenů (více než 22 tisíc korun) za lahev.

Vytvoření dodavatelského řetězce

Jeho lihovar Venture Whisky Ltd. v Čičibu, v prefektuře Saitama, spolupracuje s místními farmáři na vytvoření dodavatelského řetězce pro sladovnu, kterou postavil v roce 2013. „Chci vyrábět whisky s příchutí Čičibu, něco, co si myslím, že by mohlo být obdivováno po celém světě,“ dodává.

Akuto si již udělal jméno a získal ocenění za svoji whisky v letech 2007 až 2012. V loňské bibli whisky Jim Murray’s Whisky Bible byla nejlepší whisky roku jmenována Yamazaki Sherry Cask 2013 japonské firmy Suntory Holdings. Sedmnáctiletá Nikka Taketsuru od Asahi Group Holdings byla pak jmenována nejlepší takzvanou blended malt, tedy míchanou whisky. To zvýšilo popularitu japonské whisky a způsobilo její nedostatek a růst cen.

Japonsko loni vyvezlo do zahraniční whisky za rekordních 10,4 miliardy jenů (2,3 miliardy korun). Za poslední desetiletí vývoz vzrostl jedenáctinásobně. „Kdybyste před dvěma lety hledali na internetu v Hongkongu japonskou whisky, nenašli byste nic,“ uvádí Aaron Chen, který sbírá whisky a prodává ji ve svém baru Club Qing v Hongkongu. „Nyní najdeme rozhovory, články o nových whisky barech nebo PR prohlášení v čínštině nebo v angličtině. Japonské whisky se určitě věnuje stále více publicity.“

Lehman Brothers se vrací. Jako značka whisky

Produkce whisky v Japonsku se zvyšuje. Největší likérka Suntory plánuje jen v letošním roce investovat do expanze výroby pět miliard jenů (1,1 miliardy korun) a Akutova firma plánuje zvýšit produkci o 20 procent. Růst produkce napomáhá zemědělcům v Británii, jejichž ječmen se stal hlavní surovinou japonských lihovarů. Loni Japonsko dovezlo 4744 tun sladu v hodnotě zhruba 437 milionů jenů.

Akuto loni dovezl 152 tun z Anglie, Skotska a Německa. Jeho závislost na dovozu by se však měla snížit, pokud bude fungovat jeho plán domácí produkce. Rád by, aby deset procent obilí, které potřebuje k výrobě whisky, pocházelo od zemědělců v Čičibu. A to navzdory tomu, že vyrobit slad z domácího ječmene je pětkrát dražší než jeho dovoz. Akuto se domnívá, že změna zdroje může zlepšit vnímání kvality whisky.

Výhodou by to mělo být i pro zemědělce v Čičibu, kteří by mohli vysazením ječmene poté, co sklidí rýži nebo pohanku, až zdvojnásobit své příjmy. Zemědělská půda obvykle od sklizně rýže nebo pohanky v listopadu zůstává šest měsíců ladem. A toto okno by nyní mohl vyplnit ječmen, dodává Cubouči.

Výnosnější než rýže

Cubouči, původem majitel restaurace, který začal pěstovat rýži v roce 2011, dodává, že ječmen by se mohl stát případně výnosnějším než rýže, jejíž spotřeba se v Japonsku snižuje o zhruba 80 tisíc tun ročně, spolu s poklesem počtu obyvatel země.

„Jsem velmi hrdý, že se stanu dodavatelem výrobce whisky,“ říká Cubouči. Kvůli pěstování ječmene pro Venture Whisky si také koupil a pronajal 0,6 hektaru neobdělávané půdy z okolních farem. Pěstuje odrůdu Golden Melon, sladový ječmen doporučovaný japonským zemědělským úřadem.

Pokud vše půjde podle plánu, Akuto očekává, že se tento měsíc podaří sklidit 1,2 tuny ječmene, který zpracuje ve své sladovně v Čičibu. Závod má kapacitu 50 tun ročně. „Jsem nejšťastnější člověk na světě, protože moje whisky nejenže dává lidem hodně radosti, ale také zde vytvoří nový průmysl a oživí zemědělství,“ dodává.

Autor: ČTK
 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!