Prudký růst cen vanilky vede Madagaskar k přepychu i zločinnosti | E15.cz

Prudký růst cen vanilky vede Madagaskar k přepychu i zločinnosti

5. září 2017 • 08:00
Michal Nosek

Od roku 2015 cena exotického koření nepřetržitě roste, kilogram aktuálně stojí asi 16 400 korun. Před dvanácti lety přitom kilogram vyšel na 660 korun.

Chudý ostrov Madagaskar si momentálně zažívá všechny klady ale i zápory plynoucí z vysoké ceny jedné z klíčových komodit, kterou tamní zemědělci produkují – celosvětově oblíbené vanilky.

„Drahá vanilka náš ostrov doslova ovládla. Cenu ovlivňuje zejména nekontrolovatelná spekulace a pokles produkce po jarním cyklonu Enawo. Samozřejmě je s obchodem vanilkou spojena i trestná činnost a z ní vyplývající pokles kvality koření,“ řekl pro AFP předseda sdružení vývozců vanilky na Madagaskaru Georges Geeraerts. 

Madagaskar totiž zajišťuje osmdesát procent světové produkce vanilky. Trh s ní byl na ostrově uvolněn již v roce 1989 a od té doby cena střídavě klesala a rostla, ze 400 dolarů v roce 2003 až po 30 dolarů za kilogram v roce 2005. Tehdy se dostala na desetileté minimum.

Cenu si nicméně určují na Madagaskaru sami, protože obchod probíhá přímo, mimo tradiční komoditní burzy. Právě tento způsob obchodování otevřel cestu výnosným spekulacím a pozvolnému růstu ceny vanilky. Strach z krádeží drahé komodity však vede farmáře k tomu, aby vanilku sklízeli předčasně. Proto v ní ale klesá podíl vanilinu a její kvalita je tak horší, než dříve. 

Tak šel čas s kombajny v Česku. Agronom: Před 25 lety to měli jejich řidiči mnohem nepohodlnější

Vysoké ceny a pokles kvality mohou mít pro Madagaskar nepříjemné následky. Obchodníci se totiž mohou obrátit na konkurenci z Indonésie či Ugandy. Zatím však poptávka po madagaskarském koření výrazně převyšuje nabídku, a ten kdo se točí okolo vanilky, rychle bohatne.

Na ostrově se proto nedávno objevily chytré telefony, solární panely, drahé motorky, či moderní televizory. Obchody v exkluzivní oblasti Sava jsou plné luxusního zboží, jen pětina obyvatel má ale přístup k pitné vodě a jen šest z 86 obcí je elektrifikovaných. Dopravní infrastruktura je rovněž v zoufalém stavu.

K návratu na nová maxima přispěl v posledních letech také výrazný růst poptávky a vzestup zájmu o bioprodukty. A cena, která se za uplynulých pět let zosminásobila, již vyvolala negativní reakce cukrářů a restauratérů. Někteří z nich jí přestali používat úplně.

„Za takovou cenu, jaká je nyní, už ji nekupuji,“ uvedla šéfkuchařka ve městě Forcalquier na jihovýchodě Francie Valérie Guilianiová. Vanilku přestala používat do dezertů, protože se tato základní ingredience pro ni stala nedostupnou. „Loni v prosinci jsem nakoupila padesát lusků za 35 eur. Letos v dubnu už ale stálo stejné množství 86 eur,“ citovala Guilianiovou agentura AFP.

Menší cukráři a pekaři kvůli cenám másla podstatně zdraží

 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!