Salmonelu máme pod kontrolou, ujišťuje veterinární správa | E15.cz

Salmonelu máme pod kontrolou, ujišťuje veterinární správa

Salmonelu máme pod kontrolou, ujišťuje veterinární správa
Výskyt salmonel v chovech kuřat na maso klesl loni na čtvrtinu ve srovnání s rokem 2006, v chovech nosnic produkujících vejce oproti roku 2007 dokonce desetinásobně.
• 

Dušan Kütner

Výskyt salmonel v chovech kuřat na maso klesl loni na čtvrtinu ve srovnání s rokem 2006, v chovech nosnic produkujících vejce oproti roku 2007 dokonce desetinásobně. Vyplývá to z údajů, které poskytl ředitel Státní veterinární správy Milan Malena v souvislosti s informacemi v médiích z poslední doby o výskytu salmonely u prodávaných kuřat.

V roce 2006 byla situace v českých chovech tristní a s podílem výskytu dvou hlavních nebezpečných druhů salmonel enteritidis a typhimurium v hospodářstvích na chov drůbeže ve výši 62,5 procenta byla ČR mezi třemi nejhoršími zeměmi Evropské unie.

Podle Maleny se na poklesu projevily účinky národního programu na snížení výskytu salmonely v chovech drůbeže, na který vláda v roce 2006 uvolnila 40 milionů korun. Zatímco v roce 2006 se salmonela dvou pro člověka nebezpečných typů vyskytovala u 9,6 procenta kuřat chovaných v hejnech na maso, předloni to bylo jen 3,9 procenta a loni 2,3 procenta.

V chovech nosnic produkujících konzumní vejce byl výskyt salmonely téměř čtvrtinový, loni činil 2,7 procenta. Jinak řečeno, před pěti lety nalezli kontroloři tyto dva typy salmonely u 102 hejn z kontrolovaných 426, loni jich bylo pouze 12 ze 444. ČR tak splnila limity EU. „Dospěli jsme ke stavu, že nebyl ohrožen náš trh a mohli jsme bez problémů drůbež vyvážet do světa,“ uvedl Malena.

Spotřebitelský časopis dTest minulý týden zveřejnil výsledky testů 17 vzorků kuřat a jejich částí, přičemž jeden drůbeží výrobek údajně překročil povolené limity pro vybrané druhy salmonel, které nastavila Evropská unie. Státní zemědělská a potravinářská inspekce poté provedla mimořádné testy na salmonely v drůbežím mase, přičemž všech 30 vzorků bylo podle kontrol v pořádku.

Malena upozornil, že kuře na maso projde od chovu až do lednice a kuchyňský pult zákazníka dlouhou cestu včetně dopravy, skladování a prodeje. Velkou roli, podle Maleny snad největší, hraje konzument sám. Mnozí totiž uskladní koupené kuře v nevhodných podmínkách, špatně jej tepelně zpracuje, případně jej vystaví kontaktu s jinými potravinami, na které - pokud je rovněž tepelně nezpracuje - se může případná salmonela přenést. Hygienici proto nedávno vydali pro zákazníky „10 zlatých pravidel, jak zabránit přenosu nákazy z potravin“.

„Salmonelu nikdy nevymýtíme, musíme se s tím naučit žít a minimalizovat ji za pomoci programů v chovech i na jatkách a poté dozoru v obchodní síti,“ míní Malena. „Daleko větší riziko než salmonela je nyní v Česku campylobakter, který už dávno salmonelu co se týče výskytu v potravinách a onemocnění u lidí předstihla,“ dodal. Vzhledem ke vládním úsporným opatřením ale veterinární správa loni od programu na omezení výskytu campylobakteru vyvolávající obdobné potíže jako salmonela odstoupila.

 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!