EET nás blokuje v podnikání, musíme zdražovat, tvrdí majitelé restaurací

1. prosince 2016 • 15:55

Na pomalejší odezvu pokladen si po spuštění systému elektronické evidence tržeb (EET) stěžovali majitelé restaurací v Olomouckém kraji, podle kterých kvůli tomu vázne placení hlavně v době podávání obědů.

Zprovoznění evidence tržeb se obešlo bez technických komplikací, některé restaurace ale kvůli této nové povinnosti plánují zdražit jídlo a pití, aby pokryly zvýšené náklady.

Zákazníky v restauraci U Anči v Olomouci dnes kvůli EET obsluhoval v poledne jeden číšník navíc. Provozovatel restaurace Dalibor Ondráček řekl, že zapojení do systému EET bylo bez větších problémů, avšak na vytištění účtenky se čeká zhruba tři až čtyři sekundy, což ve špičce znamená citelnou prodlevu. "Musel jsem proto posílit obsluhu," uvedl.

Bojkot EET. Ztohoven a jejich Paralelní Polis neakceptuje Babišova pravidla

Také podle majitele restaurace Bounty Rock Café v Olomouci Dušana Neumanna systém EET výrazně prodlužuje placení zákazníků. "Přes poledne to obrovským způsobem zdržuje," řekl ČTK Neumann, který kvůli tomu uvažuje o tom, že na obsluhu hostů najme brigádníka. "Vydání jedné účtenky trvá až deset sekund. Zatím to jde, ale až k nám na koncert přijde 150 lidí, tak si tu prodlevu spočítejte," řekl ČTK číšník v olomoucké hospodě U Musea, ve které krátce před obědem sedělo jen několik lidí, takže prodleva v účtování nezpůsobila problémy.

EET dnes zkomplikovalo odbavení zákazníků také u některých čerpacích stanic, jejichž součástí je občerstvení s posezením. "Systém zatím funguje, ale jedna transakce zdrží obsluhu a zákazníka zhruba o šest sekund. Při průměrném počtu 850 zákazníků za jednu směnu ztratíme čekáním na účtenku zhruba 1,5 hodiny, " řekl ČTK Tomáš Pavlůsek, který v Olomouckém kraji provozuje několik čerpacích stanic Shell.

Sobotka: EET zabrání únikům a srovná podmínky pro podnikání

Například restaurace Bounty Rock Café od ledna zvýší ceny jídla o deset procent a zřejmě zdraží i pivo. "Do zařízení na EET jsem v restauraci Bounty investoval 130.000 korun. Za kotouče do kasy jsem teď zaplatil dalších 5500 korun," upozornil Neumann, který v Olomouci kromě restaurace Bounty Rock Café provozuje i pivnici Na rampě. Po Novém roce Neumann kvůli růstu nákladů zruší odběr piva od Plzeňského Prazdroje a přejde k jinému pivovaru, protože u plzeňského piva má prý malou marži, se kterou je financování provozu restaurace náročnější.

Obsluha v restauracích musí ode dneška zákazníkům při placení vydat speciální účtenku, kterou vytiskne pokladna napojená do systému EET. Hosté v olomouckých hospodách si první účtenky zvědavě prohlíželi a často si je brali jako suvenýr. "Lidé si z toho dělají srandu. Jeden štamgast, který Na rampě denně vypije 13 piv, už naší servírce vyhrožoval, že teď bude platit po jednom pivu. Prý ji tímto způsobem bude týrat," podotkl Neumann. Méně veselo je kvůli EET ve venkovských hospodách, z nichž některé měly ve středu otevřeno naposledy.

Poslanci vymysleli desítky změn v daních a EET

Autor: ČTK
 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!